Gluténmentes piskóta

Sok év tortasütés után mondhatom, hogy piskótát majdnem bármiből lehet sütni. Na jó, némi túlzással.  Ha a sütőnk jól süt, akkor pofon egyszerű az egész. Így volt nálam évekig. Aztán kiköltöztünk Wales-be és arcul csapott a felismerés, hogy az itteni sütő bizony nem frankó. Először is csak légkeverés van rajta. Másodszor nem süt egyenletesen. Végül pedig a mutatott hőfok köszönő viszonyban sincs a valósággal.  Fél évembe telt kitapasztalni, hogy működik.

Így ha én ebben a sütőben tökéletes gluténmentes piskótát tudok sütni, akkor egy jó sütővel bárki csak jobbat tud.

Az alaprecept Hidi Marika blogjáról van, illetve sok gluténmentes oldal használja a sima riszlisztes piskótát, de ezek nekem nem lettek tökéletesek (valószínűleg a sütő miatt), mivel sütés után összeestek.

Ekkor találtam ki, hogy hiányzik belőle egy másik fajta keményítő, amitől meg kellene tudni tartania a formáját, ezért tettem hozzá zöldbanán lisztet. Na de ebből nem szabad túl sokat tenni, mert száraz lesz, de ezekkel az arányokkal garantálom, hogy bárki csodás gluténmentes piskótát tud sütni!

 

Gluténmentes piskóta

Hozzávalók egy 22 centiméteres formához
  • 6 db nagy méretű tojás
  • 6 evőkanál rizsliszt
  • 1evőkanál zöldbanán liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 5 evőkanál cukornak megfelelő édesítő (ez esetben 1 ek négyszeres erősségű édesítő)
  • 1 evőkanál méz (elhagyható)

 

Elkészítés:

 

A száraz hozzávalókat összekeverjük egy tálban. A tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjét egy csipet sóval tejföl sűrűségű habbá verjük, a sárgáját egy másik tálban az édesítővel és mézzel (ha használunk) kihabosítjuk.

Egy spatula segítségével felváltva a kihabosított sárgájához forgatjuk a habot és a száraz hozzávalókat, 4-5 részletben. Így nem fog összetörni a hab és kellően laza lesz a piskóta alap.

Egy kerek tortaformát sütőpapírral kibélelünk és ebbe öntjük bele az alapot.

180 fokra előmelegített sütőben kb 35 perc alatt készre sütjük.  Mivel minden sütő máshogy süt, ezért végezzünk tűpróbát, mielőtt kivesszük a sütőből a piskótát.

Amikor kivettük a megsült piskótát a sütőből, formával együtt, fejjel lefelé rácsra borítjuk és így hagyjuk 10-15 percig. Ezután visszafordítjuk a formát, körbelazítjuk a piskótát és leválasztjuk róla a tortakarikát.

Rácson hidegre hűtjük.

 

Ennyire egyszerű!

Jó étvágyat!

 

M Szabó Éva

Az oldalon találkozhattok egészséges, finom, - ételallergia miatt - mentes, ám rendkívül változatos receptekkel amiket örömmel főzhetünk, süthetünk és örömmel fogyaszthatunk.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.